Granhøj Dans vækker Ravels mesterværk til live i Store Sal

Musikken smelter sammen med dansen, når Palle Granhøj fortolker Ravels berømte værk sammen med det toneangivende, litauiske Seiko Dance Company, der regnes for et af europas bedste.

Ravels Bolero bliver efter sigende i dag spillet i sin fulde længe et sted i verden hvert eneste kvarter døgnet rundt. Og da værket varer 17 minutter – så sidder der et orkester et eller andet sted på kloden og spiller det netop nu.

Nu har publikum mulighed for at opleve klassikeren i en unik og forlænget version i Musikhusets Store sal, for den prisvindende koreograf Palle Granhøj har taget mesterværket under kærlig behandling og i samarbejde med Seiko Dance Company skabt én times danseforestilling, Bolero - EXTENDED.

Opstandelse og galskab

Ved den allerførste opførelse i 1928 vakte Bolero en del opstandelse og værket blev af mange opfattet som moderne og uanstændigt. De mange gentagelser virkede provokerende og gav erotiske associationer, som var grænseoverskridende at overvære i en koncertsal. Der går en historie om, at en kvinde rejste sig op efter musikken og udbrød: "Det her er jo fuldstændig vanvittigt!" Og hvor Ravel så efterfølgende rejste sig og sagde: "den dame har fuldstændig ret."

Spansk danserytme

Bolero er egentlig en spansk danserytme og i Ravels stykke er det ikke kun rytmen, der er spansk. Også de to melodier, der snor sig gennem musikken er i stil med musikken fra det eksotiske Andalusien.

I næsten hele stykket består baslinien udelukkende af to toner. Og under hele forløbet fører lilletrommen an i en gentagen bolerorytme, der virker som en æggende og farlig understrøm. Imens stiger orkestrets volumen fra det helt spæde til et svulmende, eksplosivt udbrud, der ved slutningen bringer udviklingen op på et helt uventet plan. Hovedtemaet bliver gentaget 18 gange, hvilket datidens psykologer, mente var et bevis på at Ravel led af Alzheimer's, da han skrev Bolero. 

Anmelderne er begejstret

Palle Granhøjs danseforestilling er blevet mødt med rosende ord og en sand stjerneregn fra anmelderne.

★★★★★★

"Genial opfindsom og betagende smuk. BOLERO - EXTENDED er sublim kunst"

Kirsten Dahl, Aarhus Stiftstidende
★★★★★

 "Efterlader publikum i en euforisk stemning"

Michael Søby, Cphculture

"SE DEN! - Endnu et mesterværk"

Janek Szatkowski, Peripeti

"Stramt, æstetisk og fantastisk designet"

Ann-Marie Wrange, Danstidningen

Værket bliver opført i tre dele uden pauser, og på scenen kan man opleve 17 udøvende kunstnere. Ni dansere og otte cellister, der i samspil vækker Bolero til live, og med dansen i centrum løfter det til nye højder.

Glæd dig til en helt særlig oplevelse i Musikhuset.

Musikhuset Nat Foto Jonas Høholt 1920 1980
Find vej
Sådan kommer du til Musikhuset med cykel, bus, bil eller tog.
Se mere
Garderobe
Du kan opbevare dit overtøj og personlige ejendele i Musikhusets garderober.
Se mere
Gæster med funktionsnedsættelse
Vi har ledsagerordning, kørestolspladser og teleslynge i salene.
Se mere
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede