Oplev et tankevækkende møde mellem dansere og kunstig intelligens, når Kentaur folder sig ud i Store sal.

Hvad sker der, når kunstig intelligens manipulerer med virkeligheden og påvirker de ni dansere på scenen? Det fascinerende resultat kan du opleve live i Musikhuset i efteråret 2022, hvor den forrygende forestilling Kentaur skildrer de menneskelige konsekvenser af kunstig intelligens og teknologiens magt. Den nyskabende forestilling er en ambitiøs kunstnerisk satsning præsenteret af Dansk Danseteater, Den Kongelige Ballet, Festival Oriente-Occidente i Italien og Théâtre National de Chaillot. 

Værket er opkaldt efter kentauren – et fabeldyr kendt fra den græske mytologi – halvt menneske og halvt hest. Men en kentaur er også et begreb, man anvender, når computerteknologi benyttes til at opgradere et menneskes egenskaber.

Kunstig intelligens som medskaber og medspiller

I forestillingen opstår et møde mellem koreograf Pontus Lidbergs poetiske danseunivers og en nyudviklet kunstig intelligens (AI), kaldet David. Den er er skræddersyet til forestillingen og vil interagere live med danserne på scenen. Den vil påvirke tilblivelsen af værket på forskellig vis og er blevet fodret med data om græske tragedier, hvilket den kan udvikle helt nye plot ud fra. Det betyder, at forestillingerne vil være forskellige fra gang til gang. David vil komme med forslag til koreografisk komposition dannet ud fra flere forskellige dataset blandt andet planeters bevægelser i universet, fugle der flyver i formationer og ikke mindst bevægelsesmateriale indsamlet ved, at dansere har haft sensorer på. Samtidig er David også en karakter i selve forestillingen, der kan simulere samvittighed, følelser og intentioner.

Per Morten 1
Ddt Centaur Rovereto R Solholm 164
Foto Per Morten Abrahamsen 1
Per Morten 7
Photo Per Morten Abrahamsen Web
Ddt Centaur Rovereto R Solholm 45
Photo Per Morten Abrahamsen
Ddt Centaur Rovereto R Solholm 186
Per Morten Web

Manipulerer med danserne

Kentaur stiller nogle væsentlige etiske spørgsmål – og gør brug af teknologi, som ikke er brugt på en teaterscene nogensinde før. Danserne er udstyret med elektroder, så den kunstige intelligens kan registrere og følge dem og dermed også fortælle dem, hvad de skal gøre. Den kunstige intelligens skaber dermed en koreografi til danserne, som udfører instrukserne med et kæmpe algoritmehav som bagtæppe.

Med data om blandt andet græske tragedier, planeters bevægelse i universet og fugle, der flyver i formationer, udvikler computeren et helt nye plot. Derfor er forestillingerne forskellige fra gang til gang. Samtidig er maskinen David også en karakter i selve forestillingen, der kan simulere samvittighed, følelser og intentioner.

Forestillingen lægger op til en debat om, hvad det betyder, hvis en kunstig intelligens kan diktere slagets gang og misbruge data og udstille mennesker både på scenen og ude i virkeligheden. Forestillingen stiller spørgsmålet om, hvorvidt den kunstige intelligens i fremtiden vil være i stand til at misbruge os? Og hvilke konsekvenser det i så fald vil få for vores medmenneskelighed. Vil det kræve, at vi udvikler os til en hybrid – en kentaur?

Rosende ord fra anmeldere

★★★★★★

"(...) et mesterværk"

KunstKapel
★★★★★

"(...) fremtidig scenekunstproduktion og nytænkning indenfor moderne dans... "

Sceneblog

"(...) et teknologisk nyspændende og veludtænkt værk..."

Danstidningen

"(...) man føler at man bliver ramt af kunst"

DANS

Det kunstneriske hold

Koreografi og scenografi: Pontus Lidberg
Kunstig intelligens installation: Cecilie Waagner Falkenstrøm
Lyd- og billeddesign: Ryoji Ikeda
Computerprogrammering til billeder: Tomonaga Tokuyama
Lysdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Kostumedesign: Rachel Quarmby-Spadaccini
Dramaturgi: Adrian Guo Silver
Musik: Franz Schubert, Ryoji Ikeda, Giacomo Puccini

OBS - publikum bør være opmærksomme på, at 'den kunstige intelligens' i stykket taler engelsk.

Se forestillingsprogram

Følg Facebook event
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede