WEB 69A9343d

Fra balletdanser i verdensklasse til spirende skuespillertalent

Efter en karriere som en af verdens største balletstjerner, er Alban Lendorf klar til næste kapitel i sit liv som skuespiller. Til september kan han opleves i musicalen Den Skaldede Frisør i Musikhuset Aarhus sammen med bl.a. Maria Lucia, Niels Olsen og Silas Holst.

Tekst: Christina Jensen / Foto: Miklos Szabo

 “Må jeg godt starte med at blære mig?”

Ordene er Alban Lendorfs. Vi befinder os i kantinen på Det Kongelige Teater i København, hvor den tidligere solodanser i dag er tilknyttet forskellige balletproduktioner som underviser og instruktør.

Alban Lendorf kigger afventende, før han finder en lille fin æske frem fra sin taske. Inden i ligger et hvidt kors, hvor der står “Gud og Kongen” med guldbogstaver. Han er netop blevet udnævnt til Ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. Alban smiler stolt.

Alban Lendorf er skuespiller, og til september står han på scenen i musicalopsætningen af Den Skaldede Frisør i Musikhuset. Titlen som skuespiller er dog ny, og det er i kraft af sine evner som balletdanser, at han gennem de sidste mere end 10 år har slået sit navnfast på den internationale ballet-scene. Han er ved flere lejligheder blevet udråbt som en af verdens bedste dansere, har modtaget et hav af priser og kan nu også kalde sig Ridder af 1. grad.

“Jeg har stadig svært ved at kalde mig selv skuespiller. Jeg er autodidakt, så jeg er jo ikke “rigtig” skuespiller,” siger Alban Lendorf

Gennem de sidste tre år har han arbejdet benhårdt på at gå fra at være skadet balletdanser, der måtte stoppe karrieren pga. en knæskade til at være et spirende og seriøst skuespillertalent. Selvom han kun har været i gang i få år, kan han allerede skrive flere film, tv og teaterroller på CV’et. Han spiller bl.a. med i Ole Bornedals Skyggen i mit øje, og i foråret 2021 fik han sin teaterdebut på Bellevue Teater i Frk. Julie, der kommer til Musikhuset til marts. 

Rollen som Alessandro i Den Skaldede Frisør bliver første gang, han skal prøve kræfter med musical-genren. Med på scenen har han erfarne kræfter ved sin side som Silas Holst, Maria Lucia, Xenia Lach-Nielsen, Niels Olsen og Bodil Jørgensen.

“Jeg skal arbejde med nogle sindssygt dygtige og professionelle mennesker. Lige nu har jeg det rigtig godt med at være den nye. Jeg er også nervøs, men på den gode måde. Jeg glæder mig til at blive inspireret af de andre, og jeg er sikker på, at jeg kan lære en masse,” siger Alban Lendorf og fortsætter:

“Alessandro er en birolle, men en vigtig brik i historien. Det har jeg det virkelig godt med. Det er ikke mig, der bærer forestillingen, men jeg får erfaringen med at stå på en scene og synge hver aften. Det er guld værd for mig. ’ Jeg var overhovedet ikke i tvivl, da jeg fik tilbuddet. Jeg ser det som en stor udfordring og en lærerig oplevelse.”

Ild under numsen

Den Skaldede Frisør er baseret på Susanne Biers film fra 2012 af samme navn. Det er Susanne Bier selv, der står bag musicalen med The One and Only Company i ryggen. Hun har skrevet manuskriptet sammen med sin faste manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen, og Thomas Helmig har skrevet sangene og skabt det musikalske univers.

Stykket handler om Ida, der er frisør. Hun har mistet alt sit hår efter kemo - og hendes mand Leif er hende utro med Thilde fra bogholderiet. Philip er direktør, har mistet sit livs kærlighed ved en ulykke og er sikker på, at han aldrig finder lykken igen. Og Philips irriterende svigerinde Benedikte blander sig i alt og er bare for meget. Så det hele er lidt rodet, da de alle sammen tager til bryllup i Italien, hvor Philips søn Patrick og Idas datter Astrid skal giftes. I Italien befinder sig bl.a. Alessandro, som altså bliver spillet af Alban Lendorf. 

“Den største forskel på skuespil og ballet er stemmen. Det bliver nok det sværeste for mig: at skulle synge. Jeg har ladet mig overbevise om, at alle kan lære at synge, og jeg har heldigvis nogle gode lærere, der kan få selv en kat til at lyde som en violin,” siger musicaldebutanten og griner. 

Selvom den tidligere solodanser ikke er vant til at synge, er han sikker på, at han nok skal nå at blive klar til premieren i september.  

“Jeg har næsten et helt år til at lære det, så jeg skal nok blive hæderlig. Det er også lidt fedt, at der er noget på spil. At jeg er lidt nervøs over det. Nogle gange tænker jeg da også, ‘Alban, hvorfor siger du ja til sådan en rolle, når du ved, at du ikke kan synge’, men jeg vil også gerne sætte mig selv i sådan en situation. Jeg kan godt lide at få ild under numsen og se, om jeg kan. Jeg ender altid med at springe ud, hvor jeg ikke kan bunde.” 

Der er ingen tvivl om, at Alban Lendorf godt kan lide en udfordring. Hvis tingene bliver for lette eller ensformige, bliver han rastløs. Det var bl.a. også grunden til, at han i 2015 flyttede til New York, hvor han fik en eftertragtet stilling som solodanser på American Ballet Theatre. Sæsonen inden han ansøgte, havde han kun danset partier på Den Kongelige Ballet, som han havde prøvet før. Så det var tid til at prøve noget nyt. Og nu er det altså igen tid til at prøve noget nyt, når han træder op på scenen og skal synge for publikum i Den Skaldede Frisør. 

“Det er lidt, som når man springer fra 10-meter vippen for første gang. Jeg ved, at jeg vil være helt høj af dopamin. Jeg er en performer, men jeg har ikke sunget offentligt før, så det er nok det, jeg glæder mig allermest,” siger den mørkhårede skuespiller. 

Indbegrebet af en utrolig danser

Alban Lendorf er en storsmilende og entusiastisk mand, og han fortæller indlevende og begejstret. Der er stolthed i stemmen, når han bliver spurgt ind til sin tid som balletdanser, men selvom der er nok at blære sig med, så praler han ikke. Udover den nyvundne titel som Ridder af 1. grad, nævner han ikke nogen af de mange priser, han har fået gennem årene - som fx hans Reumert for Årets Danser i både 2012 og 2014 eller den prestigefyldte Benois de la Danse for prisen som Bedste Mandlige Danser i 2013. I stedet fortæller han ydmygt og taknemmeligt om det nye kapitel i sit liv og de chancer og muligheder, han allerede har fået præsenteret.

“Jeg har været heldig at få nogle gode tilbud både på scenen og på tv. Jeg har haft en flot balletkarriere, og folk kender og respekterer mig indenfor scenekunstverdenen, så jeg har allerede en fod i døren. Det er et kæmpe privilegium. Jeg har kollegaer og venner, som jeg kan spørge til råds, og som jeg har kunnet lave projekter med. Det skal ikke lyde som om, det har været let, jeg har arbejdet hårdt, men jeg har også været enormt heldig.”

Den tidligere solodanser har dog ikke sluppet dansen helt. Udover at undervise på Den Kongelige Ballet, så har han i flere af sine skuespillerroller også kunne trække på sin baggrund som balletdanser. Det er også tilfældet i Den Skaldede Frisør, hvor han skal danse med Silas Holst.

“Jeg glæder mig helt vildt til at danse med Silas. Han er flink, generøs og topprofessionel og han udfordrer altid sig selv. Han har lavet musicals i mange år og kan bare sit kram. Jeg glæder mig helt vildt meget til at arbejde med ham,” siger Alban Lendorf. Og glæden er gensidig, hvis man spørger Silas Holst:

“Alban er måske en af de fineste balletdansere, vi har herhjemme, og jeg synes på alle måder, at han er indbegrebet af en fuldstændig utrolig danser, som vi skal føle os enormt heldige over at have i det her lille land,” siger Silas Holst og fortsætter:

“Vi kommer fra meget forskellige dele af danseverdenen. Men hvis man kan mikse det sammen og finde koblingspunktet i det, så tror jeg også, at det kan blive et ret sindssygt forløb.”

Hvordan det præcist kommer til at tage sig ud, når Alban Lendorf træder op på scenen sammen med Silas Holst og resten af castet i Den Skaldede Frisør, kan man opleve fra den 28. oktober i Musikhuset.

Alban Lendorf 

Født 1989

Kom ind på Det Kongelige Teaters Balletskole i 2001 som 12-årig

Blev udnævnt til solodanser på Den Kongelige Ballet i 2011

Solodanser på American Ballet Theatre i New York (2015-2019)

Gik på pension som balletdanser som 29-årig pga. en knæskade

Kan opleves i Frk. Julie, der spiller i Musikhuset 15. marts

Har rollen som Alessandro i Den Skaldede Frisør, der har premiere 28. oktober

 

Læs mere og køb billetter til Den Skaldede Frisør her. 

Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede