Web 1920X1980 2

Hit med fællessangen

Fællessangen spreder sig og samler os i unikke og værdifulde fællesskaber. I Musikhuset kan du både synge med på klassikerne fra den blå og nye, sprøde pophits

Tekst: Thomas Råhlin

Fællessang er populært som aldrig før. Højskolesangbogen sælger bedre end de fleste krimier, på
skoler genindføres morgensang, og under pandemien samledes flere hundrede tusinde mennesker hver
dag om at synge sammen med DR og Phillip Faber.

”Vi oplever en stor stigning i søgningen til arrangementer med fællessang og kor. Folk har fået øjnene op for det fantastiske fællesskab, man bliver en del af, når man synger sammen. Det tiltaler mange, at det er ikke en konkurrence. Man er sammen med andre om noget, der giver stor glæde og skaber tryghed og samhørighed,” siger Line Groth, der er korleder og underviser på det Jyske Musikkonservatorium.

Lige så godt som kys, kram og sex

Vi kender det nok alle sammen. Følelsen af sammenhold og fællesskab, når vi synger sammen til fødselsdage, fodbold, jul, om lejrbålet, til nytår eller Sankthans. Det giver en følelse af at høre til.

”Forskning viser, at når vi synger sammen udskilles hormonet oxytocin. Det kaldes tryghedshormonet eller kærlighedshormonet og bliver for eksempel udskilt ved kys, kram og sex”, siger Line Groth.

I Danmark har vi en særlig stærk tradition for fællessang. Det kan vi især takke Højskolesangbogen for. Det har vist sig, at det var en rigtig god idé, da man i 1894 startede en tradition med at samle en række danske sange, der vakte genklang og var relevante for alle generationer, i en bog. Det har skabt en unik fælles sangtradition, der er særlig stærk i krisetider. Vi så det med alsang under 2. verdenskrig og under den seneste pandemi, var fællessangen virkelig noget, der samlede landet.

”Det er blevet en måde, hvor vi rykker sammen på. Det er nemmere at synge om det, der er svært. Samtidig holder vi liv i vores fælles sangskat, siger Line Groth.

Musikhuset hylder fællessangen og sammenholdet, når de holder traditioner i hævd og forsøger at skabe nye. Fællessang har været på programmet i mere end tre årtier. Syng i den blå er et af Musikhusets mest populære gratis arrangementer, hvor flere hundrede sangglade aarhusianere har mødtes en gang om måneden og sunget højt af Højskolesangbogen.

Læs mere om Syng i den blå

Smid hæmningerne og Syng! Syng! Syng!

Som noget nyt inviterer Musikhuset alle, der elsker at synge i badet eller skråle med på alverdens ørehængere til en glad aften sammen med andre friske skrålere under navnet Syng! Syng! Syng! Her mødes
venner, veninder eller kolleger til sang og fyraftensøl og øver sig på et pophit. Når sammenspillet og sammenholdet er godt, så fyrer alle den af og leverer sammen den ultimative korudgave af dagens udvalgte sang. Det er Line Groth, der står i spidsen for arrangementet som sanginstruktør sammen med tre musikere.

”Det kan virkelig få hårene til at rejse sig, for det lyder supergodt, når man synger harmonier og flerstemmigt - også selv om man ikke er den fødte korsanger. Man føler, man bliver en del af noget større, der lyder af rigtig meget. Det skal man bare prøve. Det er virkelig fedt,” siger Line Groth.

Inspirationen til Syng! Syng! Syng! er hentet fra Australien, hvor Pub Choir uge efter uge forvandler en gruppe fremmede til et charmende storsyngende kor.

Læs mere om Syng! Syng! Syng!

Det er ikke kun i Australien, det kan lyde godt. I første udgave af Syng! Syng! Syng! var det Andreas Odbjergs monsterhit Hjem fra fabrikken, der blev forvandlet til forrygende fællesskrål. Se resultatet her:

Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede