Hjemmeside Beskæring (8)

Uhørt: Seks træer blev fældet for at skaffe plads til Cohens koncert i parken

10.000 havde uforglemmelig oplevelse med det canadiske ikon i 2008

Af Hans Petersen 


Leonard Cohen var en stor mand, så stor, at der blev fældet seks træer i Musikhusparken for at give plads til hans koncert dér i 2008. 

Der var protester fra den miljøvenlige, radikale rådmand Peter Thyssen, men det skete alligevel. 

Leonard Cohen tog Aarhus med storm og jubel. 10.000 var forventningsfuldt mødt op til den udendørs koncert i Musikhusparken søndag 6. juli 2008, og Cohen indledte med ”Dance Me To The End Of Love”. 

10.000 i parken ved Musikhuset fik en stor oplevelse med Leonard Cohen på scenen. Foto: Preben Hupfeld 

”Det var Aarhus United. Vi stod tæt i sommervarmen, og der var en intens stemning. Cohen optrådte på sin egen rolige facon, og hans sange gik lige i hjertet, helt anderledes end når for eksempel Bruce Springsteen er på scenen,” husker Kirsten Vestergaard, i dag 67-årig århusianer, der var med den aften i Aarhus og har oplevet Cohen tre gange. 

Aftenens hovedperson var iført blød hat og nålestribet jakkesæt, og da han trådte ind på scenen kl. 21, røg publikums hænder til vejrs til en brusende klapsalve og en varm velkomst. 

Som altid var der stil over Leonard Cohen med hat og nålestribet jakkesæt. Foto: Preben Hupfeld 

Meget lang kø  

Selv om der ikke var udsolgt – der var plads til 15.000 – var der lang, lang kø i de tilstødende gader en time før koncerten. Det var mest fordi så mange skulle ind ad de syv indgange på så kort tid, og så var der problemer med at scanne billetterne. 

En time før koncerten begyndte, gik køen ned ad Banegårdsgade og Park Allé til Rådhuset. Foto: Preben Hupfeld 

Men det hele var glemt, da den 73-årige canadiske entertainer trådte i karakter. 

”Hans sange minder mig om min ungdom,” sagde den 60-årige Inge Nielsen til Århus Stiftstidendes reporter Ole Jessen.  

Ligesom alle andre havde hun betalt 795 kroner for billetten. 

I en anmeldelse i Århus Stiftstidende skrev journalist Peter Nørskov, at ”Cohens velourbetrukne stemme var om muligt endnu dybere end tidligere, og da flere af sangene var sat ned i tempo, lød det i flere tilfælde som om han mere messede end sang sig gennem numrene. Det forstærkede ikke kun den melankoli, som har været Cohens uopslidelige varemærke, men gav hele koncerten et skær af vemod. 

Smukt og stemningsfuldt var det fra start til slut, og jeg har aldrig før oplevet en koncert, hvor der er blevet udvekslet så få ord blandt publikum som her. Parken var som forvandlet til en smuk katedral, hvor poeten og den selvbestaltede dommedagsprofet havde inviteret os alle til messe over livet i alle dets vidunderlige og bizarre afskygninger.” 

Syv ekstranumre 

Cohen havde 17 numre på det ordinære program i to afdelinger, og han var akkompagneret af fremragende musikere og korpiger.  

Han gav syv ekstranumre. Det meste var hentet i hans Greatest-katalog.  

Efter hvert nummer i den tre timer lange koncert bukkede og takkede han ydmygt for bifaldet og sagde, at det var en ære at synge her. 

Indendørs i 1988 

Allerede i april 1988 havde Leonard Cohen optrådt i Aarhus – det var indendørs i Musikhuset med 1500 tilhørere. 

Dengang skrev Aarhuus Stiftstidendes anmelder Jakob Kvist, at ”det giver nok ikke megen mening at udnævne koncerten til årets eller verdens bedste, men Aarhus bliver aldrig helt den samme igen, og livet vil næppe i den første tid miste det lille skær af under, som canadieren på sin egen ydmyge facon formåede at give det.” 

Aarhus har også oplevet Cohen på en anden måde. I 2011 opførte Aarhus Teater en teaterkoncert med hans sange oversat til dansk. 

Fakta 

  • Leonard Cohen var canadisk forfatter, digter og sanger.
  • Død 7. november 2016
  • Han blev 82 år.  
  • Først koncert i Musikhuset var d. april 1988 med 1500 tilskuere. 
  • Sidste koncert i Musikhusets park var d. søndag 6. juli 2008 med 10.000 tilskuere.
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede