Tina Turner 1983

Tina Turner ramte kogepunktet hurtigere end en kedel vand

Alle andre drifter end måske lige busdriften blev påvirket, skrev Århus Stiftstidende efter den amerikanske sangers koncert i Musikhuset i 1983.

Tekst: Skrevet af Hans Petersen i samarbejde med Århus Stiftstidende

Hun var kun lige begyndt på sin solokarriere, så derfor fik Tina Turner ikke den helt store opmærksomhed på forhånd. Men hun begejstrede 1300 århusianere med en koncert i Musikhuset.

Bemærk, at der ikke var udsolgt til verdensstjernen. 1500 var der plads til.

”Alle andre drifter end måske lige busdriften blev påvirket,” skrev journalist Jørn Rasmussen i Århus Stiftstidende dagen efter koncerten, som foregik 3. november 1983.

I år fylder Musikhuset Aarhus 40 år, og derfor genopfrisker vi nogle af de mange oplevelser og begivenheder, huset har lagt scener til.

Et hot hit

”Den amerikanske verdensstjerne var et hot hit. Alle begejstrede meldinger om dampende dynamik og svulmende udstråling stemte på en prik,” skrev Jørn Rasmussen, der efter koncerten fik et interview med Turner – efter at hun havde brændt Danmarks Radios TV-avis af.

Dampende dynamik og svulmende udstråling. Tina Turner i Musikhuset Aarhus i 1983. Foto: Dan Jakobsen

Forklaringen på det sidste er, at Turner kom med fly fra Helsinki og først dukkede op om eftermiddagen som koncerten skulle være om aftenen. Derfor var hun for træt til interview før koncerten, der krævede fuld koncentration.

Smilende veloplagt

”Til gengæld var hun smilende veloplagt, da hun efter koncerten gav en lille udsøgt kreds af pen- og blokbevæbnede fem minutters audiens i sin garderobe. Hun var fuldt påklædt, så fotograferne fik ikke adgang,” skrev Århus Stiftstidendes journalist.

”Jovist er jeg tilfreds med showet. Lyden var god, salen ”wonderful”, og publikum tog varmt imod,” sagde hun, der var i gang med en europæisk turné, der skulle vare helt til jul.

”Alt er hårdt presset,” sagde hun. Næste aften skulle hun stå på scenen i Berlin. Besøget i Aarhus var hendes første i byen.

Uden vægtproblemer

Hun dansede rundt på scenen og fortalte, at hendes gode form ikke skyldtes Jane Fondas gymnastikprogram.

”Vægtproblemer har jeg aldrig haft, selv om jeg ikke bekymrer mig særligt om mine kostvaner. Jeg spiser, hvad der bliver serveret", sagde hun og tilføjede om sin alder:
”Jeg er 43 – hvem gider se på en rocksanger på 44. Nej, jeg føler mig som en på 32 og fortsætter sikkert, til jeg bliver 100. Jeg forandrer mig sikkert ikke. Jeg er vist lidt anderledes,” sagde Tina Turner med et smil og gode evner for forudsigelser.

Jørn Rasmussen var også begejstret i sin anmeldelse af showet.
”Hun er så flot, at man næsten havde troet det forbudt i rygsækkenes tidsalder. Og Musikhuset nåede kogepunktet hurtigere end en kedel vand, da Tina Turner dansede frem med et forførende smil på læben og sang It’s Been So Long."

Det blev til halvanden times show. Med sig havde Turner to dansende korpiger og fem musikere.

Show i topklasse

”De spildte ikke mange sekunder. The Tina Turner Revue er et show i professionel topklasse,” mente Jørn Rasmussen.

Hun gav blandt mange andre numre Hot Legs af Rod Stewart og fik den til at se ud af noget, og hun gjorde indtryk med en sjælfuldt dvælende udgave af Beatles-klassikeren Help.

”Det er umuligt at overdrive nogen beskrivelse af hendes svulmende udstråling, og hendes særprægede stemmepragt hjælper godt til,” skrev Jørn Rasmussen.

Tina Turner fik stående ovationer.

”Hun flytter ingen musikalske grænsepæle, men hun flytter så meget andet. Hendes saft og kraft er lige så renfærdig, som den er fræk,” skrev Jørn Rasmussen.

Tina Turner

  • Født 26. november 1939. Hedder Anna Mae Bullock. Boede oprindeligt i Tennessee, nu i Schweiz.
  • Var forsanger i Ike & Tina Turner, inden hun gik solo i 1980’erne.
  • Optrådte første gang i Danmark i 1966, var i Musikhuset Aarhus 3. november 1983. Kom i 1984 med albummet Private Dancer.
  • What’s Love Got to Do with it vandt Grammy Award for årets indspilning. Som 44-årig blev hun den ældste kvindelige solokunstner på førstepladsen af Hot 100.
  • Har solgt over 100 millioner album og modtaget 12 Grammy Awards. Optaget i Rock and Roll Hall of Fame to gange, senest i 2021.
  • Siden 1994 har hun boet i Küsnacht i Schweiz. Opgav sit amerikanske statsborgerskab i 2013 og blev schweizisk statsborger.
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede