Design Uden Navn (27)

Victor Borge: "Man kan ikke leve som en glad idiot efter én succes."

Victor Borge fik sin anden Aarhus-ske til sin fødselsdag i Musikhuset, men havde håbet på 11. Læs her hvorfor.

Tekst: Skrevet af Hans Petersen i samarbejde med Århus Stiftstidende

Den store danske entertainer og humorist Victor Borge har optrådt i Musikhuset Aarhus flere gange. Men én gang var ganske særlig: Aarhus hyldede danskeren, der egentlig hed Børge Rosenbaum og slog sig ned i USA, for hans 75-års fødselsdag. Og det var næsten på dagen.

Victor Borge på scenen. Foto: Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende

7. januar 1984 var der fis og ballade og rund fødselsdag i Musikhuset, fire dage efter den egentlige.
En særlig gave overrakte borgmester Thorkild Simonsen til den morsomme mand: et sæt Aarhus-skeer. Han havde tidligere fået én og sagde:
”Jeg havde håbet på at få elleve denne gang. Jeg har haft et forfærdeligt hus hver gang, vi har haft gæster derhjemme, og det kun var mig, der fik suppe.”

I august i år fylder Musikhuset Aarhus 40 år, og derfor genopfrisker vi nogle af de mange oplevelser og begivenheder, huset har lagt scener til.

Ekstra show

Et ekstra show blev det til dengang, for Aarhuus Stiftstidende havde givet et stort antal af avisens læsere mulighed for at møde Victor Borge i foyeren efter forestillingen. Her blev han interviewet af avisens journalister Holger Christensen og Bendt Bendtsen.

Journalisterne Bendt Bendtsen (med ryggen til) og Holger Christensen interviewer Victor Borge, mens forsamlingen lytter. Foto: Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende

Der var også en større spisning i Kellers Gaard på hjørnet i krydset Frederiks Allé-Vester Allé-Frederiksgade. Her deltog daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Kellers Gaard er nu revet ned, og der er bygget et nyt og meget højere hus med blandt andet en Rema-butik i bunden og Scandic Hotel i de højere liggende etager.

Det var her, Thorkild Simonsen overrakte de to guldskeer med byvåben i forbindelse med sin tale og hyldest.

Aarhus’ borgmester Thorkild Simonsen giver Victor Borge de to Aarhus-skeer med byvåbnet. Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var også med på Kellers Gaard. Foto: Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende

Borge fortalte under interviewet med avisen, at det kræver ikke så lidt at holde sig på toppen som komiker.

”Fordi man har haft succes én gang, kan man ikke leve som en glad idiot på 1. klasse resten af tiden,” sagde han og fortsatte:
”Jeg er kommet igennem to verdenskrige uden skrammer, så jeg må vist siges at have været heldig. Jeg kan i hvert fald ikke se nogle.”

Samvær med publikum

Entertaineren kastede om sig med morsomme bemærkninger under interviewet, alt serveret med et charmerende smil og et blink i øjet. Victor Borges program på scenen udviklede sig efter inspirationen, der kom fra publikum.

”Stemningen og humøret hos tilskuerne får ham til at trække snart det ene, snart det andet nummer frem, ofte i en uventet forbindelse og derfor overraskende. Vi lades ikke i ro,” skrev Holger Christensen i Aarhuus Stiftstidendes anmeldelse.

Han skrev også:

”Man kan kalde en Borge-aften for et show, en koncert eller en lang klovneentré. Men det er rigtigere at tale om et samvær. Nok er Borge solisten, men hver eneste i rummet er aktiv sammen med ham.”

En lille pige fik Borges autograf og blev glad. Foto: Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende

Var her også som 90-årig

Victor Borge optrådte også i Musikhuset, da han var fyldt 90 år. Det var 7. juni 1999. Direktør i huset, Hans N. Hansen, var til stede.

”Victor Borge gav to forestillinger samme dag. Han havde sin datter med, og jeg havde lejlighed til at tale med ham. Han var let tilgængelig, ukrukket og nem at tale med - som de fleste,” husker Hans Hansen.

I 1999 gav Victor Borge to koncerter i Musikhuset samme dag. Foto: Aarhus Stadsarkiv/Århus Stiftstidende

Victor Borge blev 91 år. Han døde 23. december 2000 i Greenwich, Connecticut, USA.

Victor Borge

  • Victor Borge var en dansk entertainer, som slog sig ned i USA. Han henrykkede publikum med sine optrædener og var enormt populær.
  • Han hed oprindeligt Victor Rosenbaum.
  • Victor Borge blev 91 år. Han døde 23. december 2000 i Greenwich, Connecticut, USA.

40 år med Musikhuset Aarhus

  • Musikhuset Aarhus fylder 40 år 27. august 2022.
  • Indviet i 1982 og udvidet i 2004 og 2007. Først med otte meter ekstra glasfacade. Anden gang med rytmisk og symfonisk sal med mere.
  • Nordens største koncerthus og hjemsted for Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Opera, Børneteateret Filuren.
  • Seks sale og ni scener. Hvert år holdes ca. 1500 arrangementer for omkring 650.000 gæster.

 

Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede