Den Poetiske Raptus poster
Den Poetiske Raptus poster

Vær med til at fejre 300 året for dansk teater med Folketeatrets festlige forestilling om Ludvig Holberg.

I sæson 22/23 fejrer vi 300-året for dansk teater, som blev født med Holbergs politiske kandestøber. Folketeatret har genoplivet Ernst Bruun Olsens teaterstykke fra 1976 Den poetiske raptus. Stykket er ikke blot et fermt og vitalt portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, men også en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet og ikke mindst betydning for et oplyst verdensbillede.

I denne festlige forestilling kan publikum opleve uddrag fra Den politiske kandestøber, Jeppe på bjerget og Jean de France

Flotte anmeldelser

★★★★★★

"Temaet bag forestillingen spiller på førsteholdet" 

Nordjyske
★★★★★

"Jubilæumsårets vigtigste gave til det danske publikum."

CPH Culture
★★★★★

"Det er et gedigen, solidt sammenskruet stykke som i kraft af hovedrolleindehaver Juuls formidable og imponerende indsats kommer godt i mål"

Kulturen.nu

Fejring af 300-året for dansk teater

Forestillingen bliver teater, som vi bedst kender det. Tag med til Holbergs København anno 1722 gennem Folketeatrets farverige fortolkning og genopsætning af teaterklassikeren Den poetiske raptus.

Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (15)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (11)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (14)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (12)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (9)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (16)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (10)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (6)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (8)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (1)
Robin Skjoldborg Den Poetiske Raptus (3)

Rollen som selveste Holberg

Skuespilleren Anders Juul spiller den store teatermand Ludvig Holberg i Den poetiske raptus. Det finder Anders ikke altid lige let, da den epokegørende forfatter i stykket er beskrevet som en forholdsvis introvert og menneskesky person. Hør i videoen den aarhusianske Anders Juul sætte sin ord på, hvordan det er at spille selveste Holberg. 

Handlingen i Den poetiske raptus

Pietismen har med Frederik den 4. ved magten kastet mørke over København, hvor den strenge protestantisme råder i en stadig stærkere alliance mellem konge og kirke. På teatret i Lille Grønnegade hersker der dog ufortrødent liv og glade dage under ledelse af den franske, flamboyante og fremsynede Monsieur Montaigu samt teatrets førstedame, Madame Montaigu. I embedsboligen i Fiolstræde sidder Ludvig Holberg og holdes med selskab af husholdersken Madam Gelskirchen. Holbergs satiriske heltedigt Peder Paars er netop udkommet, og er, ifølge Holberg, misforstået af en håbløs anmelderstab tynget af tidens åndløshed og mangel på humor. Netop Peder Paars giver Monsieur og Madame Montaigu anledning til at aflægge Holberg et særdeles vigtigt besøg. Teaterchefen har nemlig fået den kontroversielle idé at lade komedier opføre på dansk og opfordrer derfor Holberg til at skrive til teatret i Lille Grønnegade, som hidtil kun har spillet på fransk for det bedre borgerskab.

På trods af sit embede på det konservative Københavns Universitet tager Holberg udfordringen op, og går dermed i rette med det samfund, han selv regnes som en støtte af. Kultur for folket og komedier på dansk er en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske Madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus – alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke.

Holberg skrev på halvandet år i starten af 1720’erne ikke mindre end 17 komedier, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade. Da Den politiske kandestøber havde premiere 25. september 1722, var det første gang man opførte en komedie på dansk.

Glæd dig til Folketeatrets underholdende stykke om Holberg, teatertosser og kulturpolitik i Musikhuset.

Medvirkende

Anders Juul, Tom Jensen, Marie Louise Wille, Josefine Tvermoes, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted

Holdet bag

Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Kasper Wilton, Mette Borg
Dramaturgi: Ninette Mulvad
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz

Følg Facebook event
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede