Hjemmeside Beskæring (10)

Han fik et barn, han ikke ønskede

”Men selv uønskede børn skal man tage sig godt af”, siger Thorkild Ibsen, der stemte mod Musikhuset i byrådet, men blev dets politiske chef fra starten.

Tekst: Hans Petersen 

Det var de store smils dag, men for Thorkild Ibsen var der ikke så meget at fejre. Og nu stod han i en helt særlig situation. Et dilemma. 

SF’eren i Aarhus Byråd havde stemt nej til byens nye stolthed, men her ved indvielsen fredag 27. august 1982 var han blevet forfremmet til rådmand for kulturen. Så næst efter borgmester Thorkild Simonsen var han nu politisk chef for Musikhuset, som havde været nogle år undervejs. 

Ibsen holdt sig lidt i baggrunden, da Dronning Margrethe og Prins Henrik skulle modtages ved indvielsen. Socialdemokraten Thorkild Simonsen og den konservative rådmand Olaf P. Christensen stod i første række til at give dronningen og prinsgemalen hånd og et velkommen. 

Forpligtet af partiet 

Nogle havde gjort Thorkild Ibsens situation op sådan her: 

”Han fik et barn, han ikke ønskede”. Sådan lød en overskrift i Aarhuus Stiftstidende. 

Det var lidt svært dengang for Thorkild Ibsen at udtrykke offentligt, hvad han egentlig følte. Men i dag vil han godt fortælle det. 

”Jeg var forpligtet af mit parti til at stemme imod det store kulturhus til 115 millioner kroner, men jeg sagde noget i retning af, at ”selv uønskede børn skal man tage sig godt af”, forklarer Thorkild Ibsen, da han er vendt tilbage til Musikhuset til denne samtale. 

”Efterhånden som huset nærmede sig, fandt jeg ud af, at det var det rigtige, at det blev lavet. Så hvis det havde stået til mig personligt, havde jeg stemt ja, da jeg stemte imod. Nogle gange kan det være frygteligt med partidisciplin. Men man er jo ikke valgt på grund af en selv, men på grund af det parti, man repræsenterer, og jeg kunne ikke drømme om ikke at følge, hvad partiet mente,” forklarer han og tilføjer: 

”Fra begyndelsen var jeg glad for projektet og for huset. Jeg så jo, at det blev et flagskib for Aarhus og gav byen et godt image som en stor kulturby. Det var sjovt at skulle tage sig af det, og jeg havde gode diskussioner med direktør Poul Koch, der indimellem havde særprægede synspunkter. Men for det meste havde vi det fint sammen, og politikere skal ikke blande sig i enkeltheder, men det overordnede. Vi havde dejlige møder om, hvad der skete og skulle ske, og jeg mindes ikke at have sagt nej til noget, han foreslog, med mindre økonomien hindrede det.” 

Imponeret af udviklingen 

Thorkild Ibsen synes, det er imponerende, hvordan huset har udviklet sig og hvordan de to udvidelser af først foyeren og siden den store tilbygning med rytmisk og symfonisk sal er lykkedes godt. Han påpeger, at det hele skal ses i lyset af, at de to gamle huse, Ridehuset og Officersbygningen, fra militærets tid i området, er blevet stående og skulle bevares. Der var forslag om at rive dem ned. Det var Ibsen imod, så han er glad for, at de er der i dag. 

”Thorkild Simonsen frydede sig over, at jeg skiftede mening om Musikhuset, men jeg mindede ham om, at jeg havde kæmpet for Ridehuset og Officersbygningen, og de stod der stadig,” forklarer Thorkild Ibsen og påpeger, at begge huse fungerer godt i dag – Officersbygningen til musikskole og Ridehuset til udstillinger, markeder og andre gode formål. 

Formand for Elværket 

”De to huse betyder meget for folks mening om det samlede område, og Ridehusets funktion minder i øvrigt om det, jeg arbejder for i dag,” siger Ibsen og henviser til, at han i mere end fem år har været formand for Elværket i Åbyhøj, der er et lokalt kultursted og beboerhus med stor succes. 

”Det er optaget til koncerter, foredrag, udstillinger, familiefester og lignende to år frem,” siger Thorkild Ibsen. Der er brugt cirka otte millioner kroner på at sætte huset i Åbyhøj i stand. 

Og når vi nu er ved det med pengene:  

”Vi havde afsat 115 millioner kroner til Musikhuset, og det var nærmest religion for Thorkild Simonsen, at budgettet skulle holdes. Jeg synes, vi godt kunne have været lidt mere løse og brugt lidt mere på nogle ting,” siger Thorkild Ibsen. 

Meget glad for huset 

Og hvordan ser han så på Musikhuset i dag? 

”Jeg er meget glad for, at byen har fået det. Især i de første 10 år brugte jeg det meget, men det er mindre nu, også fordi jeg skal tage mig af Elværket. Men jeg kommer der stadig,” siger Thorkild Ibsen, der var kulturrådmand 1982-1990 og har boet i Åbyhøj i 40 år. 

Cafeen byder på kaffe og kage, som den tidligere rådmand Thorkild Ibsen her nyder. Foto: Hans Petersen 

Som nogle af de største oplevelser husker han en koncert med Daniel Barenboim som orkesterleder for Berliner Philharmonikerne og en koncert med den amerikanske violinist Yehudi Menuhin. 

”Og så glæder det mig, at vi var med til at støtte nye bands, for eksempel ”Michael Learns to Rock”, som siden er blevet en kæmpe succes, ikke mindst i Asien. De har optrådt på Musikhusets amfiscene og var fuldstændig ukendte, da vi hjalp dem på vej,” siger han. 

Har hilst på dronningen 

Hans parti SF er ikke meget for monarkiet, så han har haft det lidt svært, når dronningen har været på besøg.  

”Jeg synes stadigvæk ikke, at et monarki er den rette statsform. Men jeg har hilst formelt på majestæten, som jeg naturligvis respekterer højt som menneske og også som landets statsoverhoved. Jeg har også talt med Prins Henrik. Han var et dejligt menneske med en rigtig god humor, dejlige holdninger til livet og humoristiske synsvinkler på nye ting, siger Thorkild Ibsen, der er 73 år.” 

”Jeg bryder mig ikke om, at Musikhuset fylder 40 år, for det fortæller mig, hvor hurtigt tiden går,” siger han, der efter de otte år som rådmand sad yderligere fire år i Aarhus Byråd til 1994, og han kom ind i 1974. 

Sans for lysindfald 

Ibsen er uddannet socialrådgiver og har taget bifag i tysk sprog og litteratur. Efter de 20 år i byrådet blev han sekretær for de professionelle børneteatre i Danmark med kontor i København. Så han var meget i hovedstaden, men bevarede bopælen i Åbyhøj. 

Og mens vi nyder lyset i glasfoyeren tænker Thorkild Ibsen tilbage. 

Thorkild Ibsen i den smukke og lyse glasfoyer. Foto: Hans Petersen 

”Arkitekterne Kjær og Richter har stået for Musikhusets første del, og de tegnede også Grindsted Gymnasium, hvor jeg gik i tre år. De har haft sans for fantastiske lysindfald, en god atmosfære og god plads, hvor man kommer ind. Det ses også på Aarhus Statsgymnasium og på Åby Bibliotek,” siger Thorkild Ibsen med tilfredshed i stemmen. 

Fakta

  • Thorkild Ibsen.73 år. Bor i Åbyhøj. Opvokset i Grindsted. Kom til Aarhus i 1967.
  • Medlem af Aarhus Byråd for Socialistisk Folkeparti 1974-1994. Rådmand for kultur 1982-1990. Efter byrådet sekretær for de professionelle børneteatre i Danmark.
  • Uddannet socialrådgiver og har taget bifag i tysk sprog og litteratur. 
  • I dag på pension. 
Kontakt

Thomas Jensens Allé

8000 Aarhus C

Tlf.: 89 40 90 00

musikhusetaarhus@aarhus.dk

 

Musikhusets åbningstider

Hold dig opdateret

#musikhusetaarhus #musikhuset #lifeislive

Forstærk kontraster
Læs mere
Der er ingen resultater som matcher denne søgning. Søgning fejlede